onsdag 23. februar 2011

Fjelltur for de aller friskeste….. ;)

Med minus 10 grader og til tider nokså sterk  motvind, ble dagens fjelltur dessverre vesentlig kortere enn opprinnelig planlagt.

048

Men sola strålte fra skyfri himmel og ga både Lussi og meg en vakker naturopplevelse.

051

Et sted nede i dalen hadde en mannsperson funnet et lunt og trivelig sted hvor han satt og koste seg med bål, kaffe og antagelig ei god bok.

Akkurat slik jeg selv kommer til å gjøre når det blir litt mildere i været :))

Jeg liker å gå og gå i fjellet, selv om tempeoet ikke er stort. Men når dagene blir lengre og temperaturen stiger, begrenser det seg hvor langt en kan gå……

039

Og da skiftes den enkle rumpetaska ut med en real tursekk inneholdende kaffe, pølser m/tilbehør, sjokolade, kjeks og appelsin i tillegg til ei skikkelig god matpakke som er ment for å rekke noen timer….!

Dessuten blir den lille snøspaden min sannsynligvis med meg fremover, i tillegg til et stort og romslig sitte-/liggeunderlag for både Lussi og meg  :)  Og feltsag og kniv naturligvis sammen med ei god bok og kanskje ei avis/et kryssord/sudoku og sist, men ikke minst strikketøyet !!!

Jeg kan ikke fordra å sitte ned uten å ha noe å holde på med !

025

Snødybden viser for tiden 90 cm, hvilket skulle rekke for en tid fremover……

 038

Tre flotte dager på fjellet er foreløpig tilbakelagt i løpet av de fire dagene jeg hadde til rådighet, noe en foreløpig må kunne si seg fornøyd med.

I morgen meldes det dårligere vær, så da blir det trolig en rask tur oppe i skiløypa ved Gran (her på Inderøy) før VM på ski starter og jeg kan plante meg i sofakroken med strikketøyet og nerver i høyspenn!!!

Men før det er jeg meget spent på å teste ut et par skøyte-ski m/tilhørende sko og staver som står forsvarlig gjemt bak døra i gangen. Utlånt av den spreke og trivelige tanta til ingen ringere enn selveste Petter fra Mosvika !

Knock, knock, knock´n……….

Om det er “himmelens dør” det bankes på, betviles sterkt ……!  

Men når Lussi og jeg kommer hjem fra fjellet, fyres det hardt  i peisen og da er det flere som også gjerne vil inn.

Først noen forsiktige dunk mot verandadøra mens det tittes inn.

012

016

 

 

 

 

 

 

 

Dernest et voldsomt spetakkel med poter som spinner mot vindusruta !

014

013

 

 

 

 

 

 

 

 

- “SLIPP MEG INN ØYEBLIKKELIG !!!  Hvis ikke knuser jeg ruta……!!!”

011008015   

 

 

 

 

- “Lukk opp da……., og ikke bare stå der og tull med det idiotiske kameraet !!!”

Ps! Det har oppståttt noe tull med bloggeprogrammet mitt, slik at det ble noen uønskede mellomrom her og der.

tirsdag 22. februar 2011

En liten veibeskrivelse

Siden jeg er oppvokst i Steinkjer ble jeg tidlig vant til både Øyenskavelen og i særdeleshet Henningvola som mine foreldre opp gjennom årene tok meg med til. Og jeg simpelthen elsket turene dit med matpause i Kaffedalen hvor jeg kunne teste ut de bratteste bakkene mens mamma og pappa tok en lengre kaffepause i solskinnet og var tilskuere. Likeledes har turene videre innover fjellet, fortrinnsvis sammen med pappa festet seg, særlig når vi gikk opp på toppene og etterpå kunne sette utfor bakkene nedover fjellsidene…..!

Men etter at jeg for flere år siden oppdaget Frolsfjellet, er det tross alt dette fjellet jeg foretrekker.

Jeg møter stadig på folk som aldri har vært der (på Frolsfjellet) og som ikke har den ringeste anelse om hvordan en kommer dit.

Derfor har jeg skissert en forenklet veibeskrivelse i håp om at enda flere kan ta del i og få nyte godt av den vakre naturen og løypene der oppe.

078

Fra Steinkjer, Inderøy etc  kjører en sørover langs E6, og etter å ha passert Verdal, avkjøringen mot Østersund og Shell-stasjonen på venstre hånd kjører en noen hundre meter videre før en svinger av mot venstre skiltet Skogset 6.

Hovedregelen de neste 6 kilometrene er at en følger skiltingen i retning Skogset.

001

På vei innover mot Frolsfjellet i dag.

Nesten helt mot høyre i bildet kan en se toppen av Hårskallen som ligger like ved Skallstuggu, bestemmelsesstedet for dit jeg skal.

003

Like før krysset med Okkenhaug til høyre og Skogset til venstre.

(NB! Hårskallen fortsatt i bakgrunnen :)  )

 004008

Et par hundre meter deretter, “skrotnisse” på venstre hånd og hest på motsatt side.

Her tar en til høyre like etterpå.

Så kjører en videre til en kommer inn på en ny vei skiltet Okkenhaug (Levanger) til høyre og Buran til venstre.

En følger veien mot Buran 1-2 km….? før en svinger av og følger skiltet mot Skallstuggu / Vulusjøen 8 km.

009

På en dag som denne og tilsvarende kjennes det nesten ut som om jeg eier hele verden på vi opp mot fjellet og nok en strålende dag!

 011

Bomstasjonen etter et par km avkrever kr 40,- pr tur, så det er et godt tips å ha med seg noen lommepenger ;))

Oppe ved Skallstuggu er det godt med parkeringsplasser, men kjører en enda litt lenger vil en oppdage at det finnes adskillig flere…..

 015 

Håper dette kan lokke flere til fjells i ukene fremover og de to nydelige vinter-månedene som forhåpentligvis er i vente.

PS! En av dagene skal jeg også forsøke å lage en skisse av løypene som en har å velge mellom.

Mamma og pappa: Ønskeliste

Foruten et generøst stykke Manchego-ost av middels styrke har jeg følgende gaveønske fra Gran Canaria:

Denne solkremen con beta-caroten, factor 8.

060

Dette med styrken på factoren er særdeles viktig:

Om dere finner solkremen og kjøper en høyere factor, kommer den aldeles ikke til å bli brukt !!!

Den jeg har er under halvfull, og i beste fall innkjøpt da jeg var på besøk hos dere for ca 5 år siden og moden for utskifting med andre ord!

Dernest, om dere mot formodning skulle slumpe til å finne en liten (9 cm) brun tube Piz Buin med facor 4 !!! ville jeg bli overlykkelig !!!

065

Denne tuben som er så hendig å ha med seg i rumpetaska eller sekken, har vært med meg på fjellet i alle år og har utvilsomt for lengst gått ut på dato ……!

Dette er de eneste solkremene jeg bryr meg om å ha. Piz Buin- tuben på fjellet (den viktigste for min del!!!) og den andre rent generelt.

mandag 21. februar 2011

Vinterferie

For de aller fleste er det vinterferie denne uka og i år også for meg :)

Hver 12. uke på turnusen min har jeg hele 9 sammenhengende fridager, og i år sammenfalt denne uka med vinterferien, så jeg kan liksom si at  jeg har en slags vinterferie selv om jeg allerede har forkortet ferien med to dager siden jeg jobbet ekstra sist helg og korter den ned ytterligere med tre ekstravakter i forbindelse med kommende helg. Men det gjør ikke noe så lenge været i følge langtidsvarslet er på min side tre av de fire fridagene som ble igjen :))

Dessuten var det overskyet i helga da jeg jobbet, og et lavtrykk er meldt inn over midt-Norge fra og med torsdag, den siste fridagen min som for øvrig er første dag i VM på ski….. ! ;)

Lussi, Pisi og jeg kom oss opp og ut av sengevarmen kl 08.15 i morges, spendte på hvilket vær som skjulte seg bak gardinene…..! Og Yesss….., det ble som meterologene meldte, sol fra nærmest skyfri himmel :)))

Munner ble mettet i morgentimene mens det aller nødvendigste ble forberedt og og pakket ned i svippsekken for Lussi og min sin del.

Jeg hadde ventet meg en formidabel utfart med kamp om parkeringsplasser oppe på Frolsfjellet på en dag som denne. Derfor var jeg på plass lenge før kl 11.00, men til min store overraskelse var det flust om plasser å velge mellom!

Pga vindforholdene (ganske sterk vind som iset godt i kinnene i kombinasjon med 6.5 minusgrader) startet Lussi og jeg med den vanlige løypa for de fleste sitt vedkommende, som går 7 km innover dalen og som fortoner seg som en vindtrakt når vinden blåser imot slik den gjorde i dag. Men etter 1-2 km tok vi av til venstre og fulgte løypa med det skrekkelige navnet “Hestgrøppløypa” !!!

006

En km senere og etter å ha krabbet seg oppover en nokså bratt kneik på ca 200-300  tunge fiskebeins-steg (!!!), belønnes en med å se utover landskap som dette.

( Huff !!! Et ubalansert bilde kommer nedenfor i likhet med flere som er blitt publisert i det siste. Tvilsomt om jeg greier å rette det opp pga en elendig fotograf som i tillegg lett  får neglesprett !! PS! Vil bare si at jeg er oppmerksom på det ! )

011

Lussi og jeg hadde kanskje sett for oss den 2 mil lange løypa “Langglunken” i dag, men ombestemte oss pga av motvinden, og tok istedet en avstikker mot noe lunere forhold.

Noe av det vakreste jeg vet i tillegg til snøkledde barfjell på denne årstiden, er glitrende snøkrystaller som jeg håper bildet nedenfor kan formidle noe av.…..

015

Alle løypene på Frolsfjellet er omsider godt oppkjørte.

021

Løypa vi fulgte i fred og fordragelighet gikk i retning den som videre går inn mot Roknesvollen.

Deretter fulgte vi de 2 kilometrene frem mot Roknesvollen hvor vi fikk et mildt sagt innpåslitent følge av denne  lille “rødreven” som hele veien, ( iherdige 2 km !!! ) la sin store og uforbeholdne elsk på Lussi…..!!

033

Og hva skjer når vi endelig kommer til Roknesvollen hvor flere to- og firbeinte har valgt å ta rastepause…..!

022

Lussi kunne nesten ikke tro sine egne øyne.

En yndefull blondine drar til seg en viss oppmerksomhet ……

Hmm…, her gjelder det å komme seg på banen……

023

Lussi m/fl på sporet…..

026

“Sjallu og skjeggat” jeg nei…..., bare en smule skeptisk sånn i utgangspunktet.

027 028

På fjellet hilser vi alle på hverandre og enkelte får til slutt en godklem til og med…….

034

    

 

 

 

 

 

Vi forlater hunder, mennesker og Roknesvollen for denne dagen og tar oss oppover fjellet med vinden delvis i ryggen.

Når det blåser her oppe på Frolsfjellet, bør en være såpass kjent at en vet hvilken retning en skal gå i. Om ikke, kan det bli en bitende sur og kald opplevelse, hvilket det ikke ble i vesentlig grad for Lussi og meg :))

044

På vei ned fra fjellet .

Som alltid vedmodig å dra ned fra fjellet allerede kl 15.00.

Løypa “Langglunken” på ca 2 mil er litt i korteste laget for en skikkelig dagstur, og jeg savner igrunnen noen større og mer utforderende partier i høyfjellet.

Men aller helst ville jeg hatt et aldri så lite krypinn i fjellet, både vinter, tidlig vår og høst……, noe jeg har drømt om og sett for meg årevis….!

torsdag 17. februar 2011

Fjelltur

Så ble det nok en fjelltur på fridagen min igår, til Frolsfjellet igjen, naturligvis…….!

Vi var der i forrige uke også, men da var det bare overskyet og ingen bilder ble tatt.

021

Lussi med nye sokker av året.

Sokkene som er av god kvalitet med dobbel borrelås, sitter godt på labbene og er siste skrik fra Felleskjøpet !

Som sedvanlig tok vi oss innover dalen som fører til Roknesvollen, en populær rasteplass for mange, særlig i helgene hvor den ene hytta er åpen med salg av solbærtoddy m.m. Og siden forrige gang jeg blogget fra fjellet, har det heldigvis kommet adskillig mer snø !!

Slik som dette ser for tiden bakkanten av uthuset/løa med vedbu ut når en kommer dit, idet en runder hjørnet for å komme inn på selve tunet.

015

Solen glimret noe med sitt fravær selv om den hele tiden kunne skimtes bak skydekket.

   026

Minus 8 grader og vind på deler av turen, men på enkelte steder var det lunere og nesten helt vindstille.

035     034

På tilbaketurern med vinden i ryggen valgte vi å klatre oppover for å følge den merkede løypa over fjellet som omsider var blitt oppkjørt sist helg.

En noe gjenblåst løype med en del skareføre viste det seg, som sammen med vanskelige lysforhold dessverre la en liten demper på utforkjøringen av alle de fine bakkene.

022

Men det er flott når en kommer på toppen med utsikt i alle mulige retninger.

018

Det nydelige pastellfargede glimtet av blå himmel foran oss, fasinerte meg hele veien tilbake……..

032

017   033 

038

Mot slutten av løypa, før den bratte nedstigningen mot Skallstuggu og parkeringsplasser, har en utsikt nedover mot Verdal, videre Inderøy, Mosvik og enda lenger……

Og nå gleder jeg meg virkelig til mars og april med enda flottere turer i fjellet :))