fredag 19. august 2011

Serbisk bryllupsseremoni

Majoriteten av serberne tilhører den serbisk-ortodogse kirke som i ren tro i bunn og grunn ikke skiller seg vesentlig fra den såkalte kristne kirke.

Kort fortalt befinner denne religionen seg et sted mellom vår egen tro og katolisismen. Helligdagene er noe forskjøvet i forhold til våre egne i tillegg til at de praktiserer helgendyrkelse og overholder visse fastetider.

Kirkene er langt mer utsmykket enn det vi er vant med her til lands, og jeg beklager dårlige bilder som nærmest ble tatt i smug siden jeg av en eller annen grunn har det for meg at en helst ikke skal ta bilder under slike omgivelser.

080

Dette er en del av det fantastiske kirkerommet hvor vielsen foregikk og hvor brudepar med forlovere innledningsvis fikk innpass til det foreløpig mørklagte avlukket helt innerst i kirken.

I forkant av vielsen gikk enkelte innom kirken for å korse seg og kysse helgenbilder.

081

Bare som et lite a propos: I aller siste liten kvelden før, kom jeg over en enkel kjole til 2-300 kr som passet til varmen ( godt og vel 40+ !), og samme morgen som vielsen fant sted fant jeg en rimelig liten veske og sandaler til kr 100.-

(PS! Jeg hadde i nødsfall tatt med meg et par antrekk som jeg ikke hadde det minste lyst til å bruke ;)

“Bleik og tilsynelatende fattet”,

til tross for en viss forventning i forhold til det forestående og en aldri så liten engstelse for nyglattet hår som for anledningen er tilført usedvanlige mengder hårspray, men som pga av den høye luftfuktigheten allerede er i ferd med å bruse seg fullstendig ut……!  :))

Men slikt som dette er i bunn og grunn uvesentlig når dagen først og fremst er viet andre som skal stå i fokus:

 

Vielsen er på bildet nedenunder startet helt øverst og innerst i kirken som vanligvis ikke er åpen for offentligheten.

083

Dernest forflyttet bruderpar m/forlovere seg lenger ned blant gjestene anført av presten i spissen.

Kirkene i Serbia har ingen benkerader med sitteplasser som her i Norge, slik at alle tilstelninger i kirkene foregår stående.

Unntaket var noen ytterst få benker helt bakerst, for de som måtte være for skrøpelige til å kunne stå.

 

Presten svinger røkelse mens ritualer ble utført.

.088087

 

 

 

 

 

 

093

Jeg forstod naturligvis ingen ting av det som ble sagt og gjort og lar derfor bildene tale for seg selv…….

096 099097

Tidlig i seremonien knyttet presten et hvitt klede rundt hendene til brudeparet som ble beholdt i løpet av hele vielsen.

Etter en lengre preken med tilhørende ritualer tok presten m/røkelse og brudeparet m/forlovere noen runder rundt selve prekestolen hvor  hoveddelen av vielsen hadde funnet sted.

100 101

Trolig noen godord fra presten etter at vielsen var over……

089 

Vel overstått og ute på kirketrappa ble brudeparet hyllett og tatt vel imot av både gjester og  innleide musikanter som fortsatt holdt stand……. :)

107

 

Nok en blogg fra noe av den påfølgende bryllupsfeiringen kommer etter hvert..….

Ingen kommentarer: