lørdag 23. mai 2009

Løvetann-lek….. :-)

Greier ikke å gi helt slipp på løvetanna for i år som jeg er veldig glad i.

Navnet Løvetann kommer fra gammel-fransk: “dent-de- lion” som bokstavelig talt betyr “løve-tann”.

Den kommer opprinnelig fra Euroasia (som er en fellesbetegnelse for de tidligere Sovjet-republikkene, spesielt Russland) og vokser nå over hele den temperert verden. Det finnes utrolig nok 400 løvetannarter, selv om det er vanskelig å skille de fleste fra hverandre.

166

049

173

Hvert løvetannhode består av hundrevis av små blomster, og store planter kan ha opptil 300 småblomster i hvert blomsterhode!

Løvetann er en nyttig vekst. Blomstene kan brukes til vinlegging og knoppene kan wokes og syltes. Dessuten er bladene som er rike på A- og C-vitamin samt mineraler, gode å bruke i salater.

Og så kan en lage sirup av den hvis en er en liten “heks” med tid og tålmodighet :-)

LØVETANNSIRUP

- Fjern de grønne dekkbladene rundt blomsten.

- Kok opp blomstermassen med 1 liter vann og la det småkoke i 5 minutter.

- La det stå natten over. Press ut all væske fra blomstermassen, det er viktig å få med mest mulig da mye smak sitter i den aller siste dråpen.

- Varm opp væsken sammen med 1 kg sukker og saften av 1 sitron, og la det koke. Avkjøl.

- Gjenta. Varm opp til kokepunktet og avkjøl til konsistensen er blitt tynn sirup. Ofte må dette gjøres 6-7 ganger, og tar tid, så en må være tålmodig. Blir sirupen for tykk, krystalliserer den seg ved lagring. Blir den for tynn, blir den sur ved lagring.

Sirupen får en delikat gyllen farge, duft og smak som minner om honning. På pannekaker skal dette være veldig godt med sprøstekt bacon og et dryss av gullgul løvetannblomst.

 

017

“Gult er kult” og lekkert sammen med alle andre farger….

079

128

026

De første løvetannblomstene som våger seg frem om våren, er gode i salater fordi de har en mild og god smak.

078

Og for den som har lyst til å lage garnityr av løvetann, så skal den være god på smak.

LØVETANNGARNITYR

Til et lite glass trenger du:

250 g løvetannknopper

3 dl hvitvinseddik

1 1/2 glass tørr hvitvin

2 ss grovsalt

Fjern den flikete kransen nederst på hver knopp, skyll i kaldt vann, la det renne godt av. Kok opp eddik, hvitvin og grovsalt, hell i knoppene og la det småkoke i ca. 5 min. Ha i et dørslag og press vannet forsiktig ut. la knoppene tørke et par timer på en tallerken med kjøkkenpapir.

Ha knoppene i et rent glass og hell raps- eller olivenolje over. Oljen må dekke hele massen.

Server som garnityr til mange gode retter, plukk med gaffel fra glasset slik at ikke for mye olje blir med, og dander på lørdagsbiffen………

 

Hvis en vil høste blader utover sommeren, bør det planlegges en uke i forveien. – Dekk over bladene med en bøtte e.l. så de får blekere blader med mildere smak.

092

   071

200

Kanskje ble dette et av de siste bildene av  løvetanna  for i år…..

TAREXACUM OFFICINALE  (lat.)

Kurvblomstfamilien.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Kose mæ med bloggen din!!!!Kjempefint.
Bjørn

Randi sa...

Så herlige bilder!!Den stolen var superb!!og fargene var knaill!!! tenk at løvetanna kan være så vakker som i år...syns egentlig alt blomstrer mer og voldsommere i år. Se bare på frukt trærne....de er enorme!håper det bærer like mange frukter også.:-)

Kirsti sa...

Hei-
du har en hel rekke med glitrende innlegg her på bloggen din. Det er en sann fryd å se og lese. Noen blogger har klint store foto tett i tett. Det blir uoversiktlig, det ene motivet slår det andre i hjel. Dessuten tar det en evighet å åpne- selv for de med ganske så kraftige datamaskiner. Du har så gode bilder at de ikke trenger stort format- stemningen blir formidlet glitrende slik de er- og det er flott å ha muligheten til å se dem litt større hvis man dobbeltklikker på dem. Fine greier. Det er vel unødvendig å si at bloggen din er en "høydare":)

Flott at du ikke lukker den!

Fortsatt gode dager til deg og dyra dine:)

GundaM sa...

Herlige bilder igjen fra deg og du for noen skatter du fant der nede ved bålplassen! Skulle hatt bot de som kaster slikt! Amen.

Her har fruen hatt datatrøbbel men fixa no ser det ut til , phu ;)
Klem fra meg;)

pepperkverna sa...

Så gøy med løvetann oppskrifter!! Takk for at du deler. Koselig blogg. Hege

Det lille røde huset sa...

Mange takk for hyggelige tilbakemeldinger! Har lurt på å gjøre bloggen min litt større, men det er viktig som du Kirsti sier, å passe på at det ikke blir slik at det ene bildet slår det andre ihjel. Godt sagt! Savner muligheten til å kunne utfolde meg litt mer enn det jeg får til slik som bloggen er nå. Får se hva det blir til.... Skal i alle fall ta vare på ditt gode råd, Kirsti.